EuroBalneo je součástí skupiny WellnessVision.

Nacházíte se   EUROBALNEO s.r.o.   //  Novinky

Novinky

Nová zařízení v naší nabídce, poslední trendy z veletrhů, odborné články i saunové kabiny za akční ceny. Pravidelně vám přinášíme výběr těch nejzajímavějších zpráv, událostí a akcí ze světa wellness, regenerace a lázeňství. Pohodlně se usaďte a přečtěte si články, ze kterých na vás dýchne pohoda a uvolnění!

14. května 2018

Dejte saunu k ledu. Rozhicované tělo musíte zchladit, sněhem nebo zmrzlou vodou

20 stupňů pod nulou, ledové jezero a v něm otužilí plavci. To není bláznovství, ale součást skandinávské saunovací tradice. Bez správného ochlazení by byl totiž léčivý účinek i požitek z potící terapie jen poloviční. Přečtěte si, jak rozpumpované tělo ze sauny správně zchladit.

Šokujte tělo chladivou koupelí

Potkat v Česku v zimě nahé plavce u řeky je spíš náhoda. Ve Finsku by se však i ti nejodvážnější otužilci ztratili v davu. Po každé saunové proceduře si tam totiž bez obav dopřávají skoky do ledového jezera téměř všichni.

A to i uprostřed zimy, kdy je hladina zamrzlá. Vysekají do ní díru, takzvané avanto, ve které mohou zchladit svá rozpálená těla. K finské sauně totiž patří prudké ochlazování stejně neodmyslitelně jako vířivka do domácího wellness.

Rozhicované tělo musíte správně zchladit

 

Do sucha i do vodičky

Saunování probíhá většinou ve 3 cyklech. Po každých 15 minutách v roztopené místnosti šup do chladu – jen tak udržíte tělo zdravé. A i když u nás nenajdete ledová jezera na každém rohu, možností na ochlazení je celá řada:

  • voda – studená voda je nejpřirozenější způsob ochlazení. Stejně dobře jako ledové jezero poslouží i domácí sprcha, bazén nebo zahradní jezírko,
  • sníh – zabořit rozpálené tělo do sněhových závějí a nechat na kůži rozpouštět chladivé vločky není jen výsadou Seveřanů. Využijte v zimě i českou přírodu a skočte z vytopeného domku rovnou do sněhu,
  • led – a jestli se chcete chvíli cítit jako finský saunový znalec, i vy se můžete ochladit ledem. Pomůže vám v tom ledová studna – nádoba plná ledové tříště, nebo třeba sprcha se sněhovými krystalkami.

Důležité je i správné ochlazení

 

Pokud se vám do mokré terapie moc nechce, klidně zůstaňte na souši. Ochladit své tělo můžete i studeným vzduchem. V zimě stačí vyjít na zahradu a 5 minut pobýt na čerstvém vzduchu. Ale pozor, ať neprochladnete!

 

Je libo chlad? Dostaňte tělo do normálu

Tělo v sauně pracuje stejně jako při tréninku v posilovně – srdce buší a tep se zvyšuje. Z běžných 60 tepů za minutu se dostanete klidně až na 150. Vysoké teploty kolem 100 °C vám navíc roztáhnou cévy a rozproudí krev.

Abyste dostali nabušené tělo zpět do normálu, musí následovat prudké ochlazení, které srdeční tep sníží a zklidní celé tělo. Bez něj by neměla sauna ty pravé účinky. Právě střídání tepla a zimy totiž tělo povzbudí a otuží.

Výkyvy tepové frekvence navíc protáhnou srdeční sval a udržují ho v kondici. Proto je sauna nejlepším lékem proti srdečním onemocněním a prodlužuje život.

Správné saunování - střídání tepla a zimy tělo povzbudí a otuží

 

To ale není jediné, co má prudké ochlazení na svědomí:

  • stimuluje funkci ledvin,
  • podporuje krevní oběh,
  • okysličuje krev,
  • posiluje imunitní systém.

 

6 způsobů, jak se pohodlně zchladit

Ať už jste příznivci sněhových radovánek nebo dáváte přednost pohodlné sprše doma, při ochlazování po sauně si přijdete na své. Zařídit si ho totiž můžete podle svého gusta. Víte, jaké jsou nejčastější metody k luxusnímu ochlazení těla?

1. Ochlazovací sprcha

Intenzivní proud ledové vody, jemné mrholení i mlžný opar. Ať už máte zrovna chuť na jakékoli ochlazení, atraktivní sprcha vám přání splní.

Je ideální i pro lidi s vyšším tlakem nebo onemocněním srdce, kterým prudké ochlazení nedělá dobře. Teplotu i proud vody si totiž nastavíte podle sebe.

Ochlazovací sprcha

 

2. Ochlazovací vědro

Opravdová saunová klasika, to je polévací vědro.Zatáhnete za provázek, vědro se otočí a vylije na vás litry ledové vody. Prudké jednorázové ochlazení šokuje a příjemně zchladí rozpálené tělo.

Pokud se necítíte dobře nebo máte problémy se srdcem, zvolte raději mírnější variantu a ochlaďte se ve sprše. Proud ledové vody totiž z vědra dopadne přímo na hlavu, u nemocných a citlivých jedinců tak může způsobit zdravotní problémy.

Ochlazovací vědro

 

3. Sněhopád

Pro pravou saunovací atmosféru nemusíte jezdit až do Finska. Závěje sněhu můžete mít i u sebe doma – a klidně uprostřed léta. Stačí si do běžné sprchy nainstalovat speciální sněhopád a místo vody z ní bude padat sníh nebo kousíčky ledu.

Nechte sněhové vločky rozpouštět na rozhicovaném těle a pomalu ho zklidnit.Chladivá sněhová nadílka potěší i zkušené saunéry.

Sněhopád

 

4. Ochlazovací bazének

Chcete-li si užít poklidný závěr saunovacího cyklu, zvolte postupný vstup do ochlazovacího bazénku. Díky schůdkům nebo žebříku si do vody vlezete svým tempem.

A nebojte se – teplota vody kolem 8–12 °C vás nabudí, ať už do bazénu skočíte, nebo si budete na ledovou koupel pomalu přivykat. Až teplo ve vašem těle vystřídá příjemný chlad, je čas vylézt.

Ochlazovací bazének

 

5. Ledová studna

Je vám voda i sníh málo? Sáhněte po ledové tříšti. Pro odvážnější je ideální takzvaná ledová studna – nádoba až po okraj naplněná zmrzlými krystalky, které vaše tělo zchladí během okamžiku.

Led si můžete nabrat do dlaní a potírat jím horké tělo. Máte-li odvahu, zkuste ho na sebe házet. Ale pozor na hlavu! Je citlivá a příděl ledových krupek by jí neudělal dobře.

Ledová studna

 

6. Ochlazovací káď

Místo skoku do zamrzlého jezera zchlaďte tělo ledovou koupelí v kádi. Cítit se buderte podobně jako otužilci ve vykutané díře. I proto je tento způsob oblíbenou metodou zkušených saunérů.

Ve vodě ale nebuďte dlouho – tělu prospěje jen chvilka. I pár minut navíc může způsobit třeba zánět močových cest.

Ochlazovací káď

 

První ochlazovací krok? Začněte od nohou

Pokud se saunováním teprve začínáte a reakce svého těla ještě neznáte opravdu důkladně, zapomeňte na šokové ochlazení skokem do ledu. Ochlazujte se raději pozvolna a postupně.

  • Začněte s méně citlivými místy, jako jsou nohy.
  • Postupně si namočte i ruce, záda, trup a krk.
  • Hlava a zátylek jsou nejcitlivější – osprchujte je jen krátce a jemně, nebo je úplně vynechejte.
  • Postačí si vodou z dlaní umýt tvář.

S ledovou koupelí to ale nepřehánějte, ani když už máte se saunou své zkušenosti. Předepsaný čas na ochlazování sice neexistuje, v chladu ale nebuďte déle než 2 minuty. Vždy poslouchejte své tělo – samo si řekne, jestli další nálož ledu vydrží. Jakmile ucítíte pocit chladu, mrazení v zádech nebo bodání, na nic nečekejte a ven z vody.

Chcete-li se cítit opravdu dobře, nezapomínejte si teplo-chladivou terapii dopřávat pravidelně – do finské sauny můžete jednou týdně.

My v Eurobalneo jsme už postavili desítky soukromých i komerčních wellness center a rádi vám se stavbou dokonalé ochlazovny pomůžeme. Můžeme vám na míru navrhnout i kompletní wellness přesně podle vašich přání. Stačí nás jen kontaktovat nebo rovnou navštívit náš pražský showroom.

zpět

Víte, že...

Víte, že parní lázně si můžete nechat postavit prakticky v jakémkoliv designu? Stačí jen vaše fantazie a spolehlivá realizační firma. Parní lázeň tak můžete mít v antickém, tureckém, asijském či tropickém stylu včetně nejmenších detailů.

Galerie zajímavých realizací firmy Eurobalneo – Wellness, finské sauny, infrasauny, whirlpool, solária...Deset let zkušeností ve wellness

Naše webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.
Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace.