EuroBalneo je součástí skupiny WellnessVision.

Nacházíte se   EUROBALNEO s.r.o.   //  Novinky

Novinky

Nová zařízení v naší nabídce, poslední trendy z veletrhů, odborné články i saunové kabiny za akční ceny. Pravidelně vám přinášíme výběr těch nejzajímavějších zpráv, událostí a akcí ze světa wellness, regenerace a lázeňství. Pohodlně se usaďte a přečtěte si články, ze kterých na vás dýchne pohoda a uvolnění!

29. října 2016

Nejezděte k moři, koupání a příjemné teploty si můžete užívat celý rok doma

Léto sotva skončilo a vy už se těšíte na další sezónu koupání a opalování? Nečekejte. Postavte si vnitřní bazén a koupejte se i v zimě. Výstavba bazénu bývá většinou součástí projektu novostavby. Bazén si ale můžete pořídit i do hotového domu. Využít můžete suterén nebo si přistavět prosklenou zimní zahradu. Přečtěte si, na co si při projektování i údržbě dát pozor.

Postavit nový bazén samozřejmě není jenom tak a pouštět se do takového projektu svépomocí není rozumné. Případy typu: “udělám si projekt sám, zahradní altánek jsem taky zvládl” většinou nedopadají dobře.

Čekají vás problémy s řešením vlhkosti, plísní a i náklady na údržbu se u amatérských řešení mohou vyšplhat nepříjemně vysoko. Vždy proto spolupracujte s architektem nebo projektantem. Ideální je přizvat i přímo odborníka na bazény.

 

Nejprve si rozmyslete, k čemu bazén chcete

Bazén je investice na desítky let. Před stavbou si tedy ujasněte, jestli chcete v bazénu naplavat stovky kilometrů, v klidu relaxovat nebo jestli jej chcete spíš pro děti.

 

Bazén v domácím wellness si užijí i děti

 

Podle toho, jak budete bazén využívat, si zvolíte délku, hloubku ale i tvar. V tomto ohledu se architekti po bouřlivém období vymýšlení všemožných tvarových kreací vrací k obdélníkové klasice. Je nejpraktičtější, nejlépe využívá vyhrazený prostor a realizace je zároveň nejlevnější. Obdélníkový tvar se také snadněji a levněji udržuje (například zakrytí bazénu s nepravidelným tvarem je velmi náročné).

Pokud chcete bazén na plavání, minimální šířka by měla být 3 metry, délka 7 metrů. Pro naprosto komfortní plavání bez protiproudu se však doporučuje délka alespoň 10 metrů. S protiproudem stačí rozměry 2 x 4 metrů. Minimální hloubka bazénu by měla v každém případě sahat alespoň do 1,3 metru.

Co se týče přístupu do vody, schody jsou pohodlnější a méně mobilním členům rodiny se do bazénu bude vstupovat lépe. Žebřík zase šetří místo pro plavání.

 

Od počátku plánujte

Projektant udělá při plánování stavby hodně práce za vás. Když ale sami budete znát všechny nástrahy, spolupráce bude pro vás i projektanta mnohem jednodušší. Na co by se tedy měla soustředit vaše pozornost při plánování projektu vnitřního bazénu?

Bazén je středobod domácího wellness

 

  • Směřujte bazén na jih. Bazén by se měl nacházet v prostoru orientovaném na jih, případně jihozápad. Zajistí se tak maximální přístup odpoledního slunečního svitu.
  • Umožněte světlu přístup. Prosklená plocha v okolí bazénu by měla být co největší. Ideální jsou francouzská okna, která můžete otevřít do zahrady a proměnit tak v létě vnitřní bazén na venkovní. U suterénových bazénů se problém se světlem dá řešit proskleným stropem, světlíky ústící nad úroveň terénu nebo světlovody.
  • Hledejte co nejúspornější řešení. Myslete na budoucnost. Celoroční provoz bazénu není nejlevnější a počítá se každý uspořený stupeň teploty vody.
  • Myslete na snadnou údržbu. Nenechte se unést designovým a oku lahodícím řešením a myslete na to, že to budete vy, kdo bude každý večer bazén zakrývat, čistit a udržovat jeho okolí.

 

Domácí bazén to je pohoda, o které se vždy snili

 

Nezapomeňte na technické zázemí

Při konstrukci bazénu nesmíte zapomenout na technické zázemí. Je potřeba regulovat tři základní klimatické parametry:

1. Vlhkost

Je třeba počítat s vysokou vlhkostí způsobenou vypařováním vody. Vlhkost nad 70 % způsobuje problémy s plísní. Řešením je instalace bazénového odvlhčovače, který udrží tuto hladinu mezi přijatelnými 55 a 65 %. Pracuje na principu kondenzace vodních par.

Dalším řešením je klimatizace nebo jednoduchá ventilace, která odvede vlhký vzduch ven a nasaje čerstvý. Všechna řešení jsou však energeticky náročná. Vybírejte tedy pečlivě to neúspornější.

Vhodné je také vyřešit zakrytí vodní hladiny v době, kdy bazén nikdo nevyužívá. Tím se vypařování výrazně omezí a dochází k energetické úspoře až 35 %, protože se lépe udržuje teplota vody. Krytí bazénu má navíc i bezpečnostní efekt. Nemusíte se bát o dítě ani psa.

Pro tyto účely se nejvíce hodí lamelové krytí s vlastním pohonem. Usnadňuje zakrývání a odkrývání bazénu fyzicky méně zdatným členům rodiny a nepřekáží při koupání.

 

Vizualizace veřejného wellness od architekta - základ plánování

 

2. Teplota vody

Teplota v bazénu by se měla pohybovat kolem 26 °C. Pro udržení této hladiny se používá tepelný výměník nebo tepelné čerpadlo. Nejúspornějším řešením je využití fotovoltaických panelů nebo solárních absorbérů. Solární absorbery tvoří trubky, kterými proudí voda a ohřívá se energií slunečního svitu.

Pokud jste otužilí, samozřejmě můžete mít vodu chladnější. Výrazně teplejší voda se však nedoporučuje kvůli množení bakterií i vysoké vlhkosti.

3. Teplota vzduchu

V ideálním případě se teplota okolního vzduchu pohybuje o 2 až 3 °C výš než teplota vody. Pro vytápění haly s bazénem je nejlepší podlahové topení v kombinaci s podlahovými konvektory. Ty se umisťují zpravidla před prosklené části a jsou uzpůsobeny pro silně korozní prostředí, jakým bazénová hala je. Nejen, že se starají o ideální teplotu, ale zároveň omezují srážení vlhkosti v místnosti.

Zdrojem tepla pro vodu i vzduch by ideálně melo být napojení na domovní kotel.

 

Domácí bazén to je ideální teplota vody a vzduchu

 

U prosklených řešení si dejte pozor na kondenzaci

Zásadním problémem při zaskleném řešení bazénové haly je kondenzace vodních par. Tu lze vyřešit použitím izolačního trojskla s antikondenzačním efektem. Vnější teplota skla je udržovaná na vyšší hodnotě speciálním průhledným pyrolytickým povlakem a kondenzace se tak výrazně omezuje. Při realizaci je nutné zvětšit také výšku těsnění a použít speciální tmel.

Dalším možným řešením jsou dvojskla plněná vzácnými plyny. Speciální skla mohou být zasazena do plastových, dřevěných i hliníkových rámů.

 

Nepodceňujte hygienu

S novým bazénem souvisí také nároky na hygienické zázemí. Především kvůli chemikáliím, které voda v bazénu obsahuje. Minimem je koupelna se sprchou a WC. Postavíte-li i šatnu pro hosty, nic nezkazíte, ta může být i průchozí při vstupu k bazénu.

Nezapomínejte ani na čistotu vody. Základem každého bazénu, ať už vnitřního či venkovního je filtrační systém. Skládá se z čerpadla a pískové filtrace a může jej doplňovat i dezinfekce. Všechny součásti by měly být umístěny v technické místnosti, kde je nejjednodušší možnost napojení na domovní rozvaděče.

Důležitá je také údržba. Klasikou jsou chlorové nebo multifunkční rozpustné tablety. Pokud si chcete ušetřit síly, pořiďte dávkovací automatický systém. Musíte však opět počítat s vyššími náklady na provoz.

Užívejte si svůj domácí bazén

 

Nový bazén bude základ vašeho wellness centra

Bazénová hala se může stát pilířem domácího wellness centra, proto při projektování myslete na možnost budoucího rozšíření. K bazénu můžete přistavět saunu. Ať už klasickou finskou, parní nebo infrasaunu. Na terase za francouzskými okny může stát whirlpool nebo hydromasážní vana.

Dodavatele a projektanta tedy vybírejte i podle toho, jestli má zkušenosti se stavbou těchto doplňkových zařízení. Projektová příprava totiž musí být důkladná, aby všechna zařízení bez problému fungovala společně. Precizně musí zvládnout vzduchotechniku, elektroinstalaci i vytápění a to všechno v co nejekonomičtějším provedení.

S výstavbou bazénu i zázemí pro wellness od projektu až po pravidelný servis vám pomůžeme my. Eurobalneo má za sebou více než 38 hotových projektů vnitřních i venkovních bazénů.

Jsme profesionálové a postavíme vám bazén třeba se soláriem, abyste si přes zimu užili i to opalování.

zpět

Víte, že...

Víte, že parní lázně si můžete nechat postavit prakticky v jakémkoliv designu? Stačí jen vaše fantazie a spolehlivá realizační firma. Parní lázeň tak můžete mít v antickém, tureckém, asijském či tropickém stylu včetně nejmenších detailů.

Galerie zajímavých realizací firmy Eurobalneo – Wellness, finské sauny, infrasauny, whirlpool, solária...Deset let zkušeností ve wellness

Naše webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.
Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace.