EuroBalneo je součástí skupiny WellnessVision.

Nacházíte se   EUROBALNEO s.r.o.   //  Novinky

Novinky

Nová zařízení v naší nabídce, poslední trendy z veletrhů, odborné články i saunové kabiny za akční ceny. Pravidelně vám přinášíme výběr těch nejzajímavějších zpráv, událostí a akcí ze světa wellness, regenerace a lázeňství. Pohodlně se usaďte a přečtěte si články, ze kterých na vás dýchne pohoda a uvolnění!

15. listopadu 2016

V parní lázni je jen 45 ˚C. Má však stejně skvělé účinky jako sauna

Jestliže jsou vám vysoké teploty v klasické sauně nepříjemné, existuje další způsob, jak své tělo příjemně prohřát a zregenerovat. V parních lázních se teplota pohybuje jen v rozmezí 40-50 ˚C, navíc díky vysoké vlhkosti vzduchu nezpůsobují problémy s dýcháním. Proto do nich klidně můžou také alergici či astmatici.

Většina lidí si pod názvem „sauna“ představí dřevem obloženou místnost, ve které stěží vydrží déle než 15 minut. Mají tím na mysli finskou saunu, kde se teplota pohybuje nejčastěji od 80 do 110 ˚C a relativní vlhkost vzduchu v nižších desítkách procent. Vzduch je tedy hodně suchý a ztěžuje dýchání.

Občas se však setkáte i s pojmem „parní sauna“, případně „turecká sauna“. Ta se od té finské zásadně liší – teplota vzduchu v takové sauně nepřesahuje 50 ˚C a relativní vlhkost vzduchu bývá až 100%.

 

Parní lázeň je vhodná i pro alergiky a astmatiky

 

Vhodné i pro alergiky

Zatímco finské sauny jsou kvůli velmi horkému vzduchu a nízké vlhkosti pro řadu lidi nepříjemné, u parních lázní je to jiné. Snesitelná teplota a vysoká vlhkost vzduchu usnadňuje dýchání a má velmi pozitivní vliv na alergiky, astmatiky či pacienty trpící bronchitidou.

Parní lázně dále:

  • podporují kardiovaskulární systém,
  • pomáhají od bolesti svalů a kloubů,
  • zlepšují prokrvení končetin,
  • podporují léčbu revmatismu,
  • mají výrazné detoxikační účinky,
  • odbourávají stres a napětí,
  • zvyšují kvalitu spánku.

Na druhou stranu by se parním lázním měli vyhnout lidé se zánětem průdušek, kardiaci, epileptici a obecně všichni ti, kdo mají sklony ke kolapsům. Jestliže si nejste jistí svým zdravotním stavem, poraďte se před návštěvou parní lázně s lékařem.

 

Užijte si parní lázeň s vůní bylinek a mořské soli

 

Kde se vzaly?

Parní lázně jsou mnohem starší než finské. Svůj původ mají na území dnešního Turecka, odtud také vznikl jejich alternativní název „turecká sauna“. Turci jim každopádně říkají Hammam a návštěva takové lázně pro ně není jenom očistou těla, ale také ducha.

Z Malé Asie se parní lázně postupně rozšířily do Ruska (tady dostaly název Banja) a následně do celé Evropy – oblíbené byly zejména v Římě, kde plnily důležitou sociální funkci a sloužily jako místo k potkávání a diskuzím. A ačkoliv zpočátku narážely na mnohá technická omezení, dnes už si je může pořídit úplně každý.

 

Parní lázeň Hammam krásně uvolní svalstvo a zlepší krevní oběh

 

Domácí parní kabiny

Jelikož do parních lázní můžete chodit i několikrát denně po 15-20 minutách, je často výhodnější postavit si parní saunu přímo doma. A ani k tomu nepotřebujete velkou koupelnu, spousta lidí má parní lázeň v maličkém bytě v paneláku. Jak je to možné?

Ekonomicky i prostorově neúspornější variantu představuje tzv. parní kabina. Ta může být zděná nebo akrylátová.

V případě akrylátového provedení získáte klasický sprchový kout napojený na stávající rozvodné sítě, který dodavatel uzavře a utěsní tak, aby z něj neucházela pára. Tuto kabinu navíc „vylepší“ o výrobník páry (generátor) a parní trysky.

Akrylátové parní boxy přijdou vhod majitelům menších koupelen, snáze se udržují a plní funkci sprchového koutu a parní lázně v jednom. Zděné sauny bývají prostorově náročnější, musíte je obložit a pravidelně větrat, jinak se ve spárách mezi dlaždicemi objevují plísně.

 

Jak kabiny vypadají?

Ve vzhledu máte možnosti prakticky neomezené, dodavatelé nabízí starověký orient i luxusní modernu. Záleží také na tom, zda pro obložení stěn zvolíte klasické keramické obklady či mozaiku, anebo se rozhodnete pro luxusnější mramor nebo sklo. Neplatí to však pro akrylátové kabiny, u nich obvykle vybíráte ze standardizovaných modelů.

Velký vliv na vaši spokojenost s parní lázní mají také přídavná zařízení. Parní generátor můžete vylepšit např. o aromapumpu, která společně s párou dávkuje do kabiny také vonné aroma bylinek. Dalším oblíbeným doplňkem je generátor aerosoli, ten vzduch v sauně obohacuje o vůni mořské soli. Zážitek ze saunování je pak ještě intenzivnější.

 

Odhoďte stres, únavu a napětí a odpočiňte si ve vaší vlastní parní lázni

 

Pravá „turecká“ vestavba

Majitelé rodinných domů se s parní kabinou umístěnou v koupelně zřejmě nespokojí, pro ně bude lepší postavit tureckou saunu zvlášť. V takovém případě už však mluvíme o klasické zděné přístavbě, obložené keramickými obklady, sklem nebo mramorem v tureckém, antickém, orientálním či moderním stylu.

Takto postavené sauny mívají kapacitu větší, běžně například pro 6 osob, protože menší by nedávaly smysl. Za tuto variantu si každopádně připlatíte – zatímco parní kabina vyjde řádově na desítky tisíc korun, u saunové vestavby počítejte se stovkami tisíc. Ten komfort za to ale stojí.

 

Na co se připravit?

Parní lázně nemají přehnané technické požadavky, stačí jim rovná a pevná podlaha, přes proudový chránič samostatně jištěný elektrický kabel a kanalizační odpad pro napojení na výparník. Ten v případě domácích staveb umisťujeme vždy vně kabinu, u veřejných parních kabin bývá vyspádovaná kanalizační vpusť uprostřed místnosti.

Dále musíte počítat s instalací technického zázemí – rozvodu páry, elektroinstalace a dalších technologií – které dodavatel umístí do boxu asi 1 m širokého a 1,5 m hlubokého. Je žádoucí, aby byl tento box přímo vedle parní kabiny či místnosti.

Místnost, do které instalujeme parní kabinu, by měla být dostatečně velká a hlavně dobře větratelná. Jinak by vám hrozilo, že se na stěnách koupelny časem objeví plísně.

 

Zažijte blahodárný účinek Rhassoul lázně pro Vaše tělo

 

Jaký typ vybrat?

Teplotní a vlhkostní podmínky v parních lázních jsou sice dané, přesto existuje více typů, které se od sebe vzájemně liší. Zřejmě nejznámějším je výše zmíněný Hammam, popřípadě Římská lázeň.

V kabině těchto lázní panuje teplota 43-46 ˚C a relativní vlhkost vzduchu 100 % Specifickým typem je tzv. Rhassoul lázeň, při které si na tělo aplikujete speciální bahno, respektive přírodní jíl vulkanického původu.

Pokud by vám tyto “klasické” parní lázně nevyhovovaly, existují ještě další typy, které se již liší - ať už teplotou vzduchu, vlhkostí vzduchu nebo obojím dohromady.

Pravděpodobně nejznámější z nich je Caldarium, ve kterém se teplota vzduchu pohybuje malinko níže než u klasické parní lázně, někde v rozmezí 40-45 ˚C. Relativní vlhkost vzduchu je stále 100 %.

Úplně jiná situace nastává v případě lázně zvané Laconium. Teplota vzduchu se tu pohybuje od 45 do 60 ˚C, avšak relativní vlhkost vzduchu jen okolo 20-30 %. Tato lázeň je velmi příjemná i tomu, kdo finské ani turecké sauny nevyhledává.

Mezistupněm mezi parními lázněmi a finskou saunou je Tepidarium. Teplota vzduchu v této lázni se pohybuje okolo jen 40 ˚C, relativní vlhkost vzduchu je pouhých 15-20 %. Pobyt v Tepidariu díky tomu zvládne každý - i člověk, kterému finské nebo turecké sauny nedělají dobře.

Zapomeňte na všední starosti a užijte si relaxaci v parní kabině

 

Nekupujte zajíce v pytli

Konečné rozhodnutí je na vás, my v EuroBalneo vám každopádně vyjdeme vstříc. Všechny popsané typy parních lázní totiž prodáváme i instalujeme, takže vám rádi pomůžeme – ať už odbornou konzultací nebo realizací parní lázně na klíč.

Lázně si navíc nemusíte kupovat naslepo - klidně se nejdřív zastavte v našem showroomu na Františka Diviše 1275/1a v Praze 10 a “osahejte” si je na nanečisto. Na showroomu vám lázně nejen ukážeme, ale také zodpovíme všechny dotazy.

zpět

Víte, že...

Víte, že parní lázně si můžete nechat postavit prakticky v jakémkoliv designu? Stačí jen vaše fantazie a spolehlivá realizační firma. Parní lázeň tak můžete mít v antickém, tureckém, asijském či tropickém stylu včetně nejmenších detailů.

Galerie zajímavých realizací firmy Eurobalneo – Wellness, finské sauny, infrasauny, whirlpool, solária...Deset let zkušeností ve wellness

Naše webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.
Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace.