EuroBalneo je součástí skupiny WellnessVision.

Nacházíte se   EUROBALNEO s.r.o.   //  Novinky

Novinky

Nová zařízení v naší nabídce, poslední trendy z veletrhů, odborné články i saunové kabiny za akční ceny. Pravidelně vám přinášíme výběr těch nejzajímavějších zpráv, událostí a akcí ze světa wellness, regenerace a lázeňství. Pohodlně se usaďte a přečtěte si články, ze kterých na vás dýchne pohoda a uvolnění!

08. února 2017

I odpočívat se musí umět. My se odpočinkem zabýváme roky a víme jak na to

Naučte se odpočívat jako profesionálové

Pod pojmem wellness si většina lidí představí pobyt v hotelu a příjemné lenošení v županu. Za slovem wellness se však skrývá aktivní proces změny životního stylu směrem ke zdraví a psychické pohodě. S tím souvisí i kvalitní odpočívání. Ne každý jej zvládá, přitom je životně důležité.

Znáte ten pocit, když je neděle večer, před vámi nový pracovní týden a vy máte pocit, že jste si vůbec neodpočinuli, naopak se cítíte ještě unavenější než v pátek?

Zakopaný pes je v tom, že i odpočívat se musíte naučit. Samozřejmě, že nemůžete odpočívat pořád. Když už ale máte čas pro sebe, užijte si jej naplno a udělejte něco pro své tělo. A nemyslíme tím dvouhodinovku v posilovně.

 

Odpočívejte a relaxujte ve vlastním wellness, které pro vás rádi navrhneme, postavíme a komplexně vybavíme.

 

Odpočinek je náročný regenerační proces, vylučují se při něm odpadní látky, doplňují enzymy a celkově se posiluje obranyschopnost. Potřebnou energii a kognitivní kapacitu doplňuje zároveň i váš mozek.

Ale pouze pokud odpočíváte správně, pojďme si říct, jak na něj.

 

Svůj odpočinek plánujte

A tím nemyslíme „nestíhám, ještě musím po práci do sauny“, „můžeš vyzvednout děti? já jdu pozdě na masáž“ nebo „chtěl/a jsem si přečíst tu knížku, ale musím vyřídit maily“.

Skutečně si svůj odpočinek naplánujte. Jinak se stane, že ani nebudete vědět, že odpočíváte a hlavu budete mít plnou myšlenek na to, že byste radši měli něco dělat. Naplánovaný odpočinek si vaše svědomí lépe ospravedlní.

 

Tady jsou 4 tipy, jak na to:

  1. Rezervujte si čas. Nezáleží na tom, jestli celý víkend nebo dvě hodiny po práci. Poznamenejte si čas a datum do kalendáře, zajistěte hlídání pro děti, dejte vědět všem, že nemáte čas (tím myslíme lidem ve vašem okolí, kteří by vás mohli shánět, ne status na Facebooku. I když proti gustu…) a vypněte.
  2. Naplánujte si aktivity. Ve wellness centru máte stanovené časy jednotlivých procedur. Naplánujte si je i v soukromí. Nezáleží na tom, jestli máte doma vířivku a saunu nebo si dáte horkou koupel. Jestli si půjdete zaběhat nebo si pustíte ten film, který jste tak dlouho chtěli vidět. Plánu se samozřejmě nemusíte striktně držet. Ale budete se mít na co těšit, a to je důležité.
  3. Připravte si jídelníček. K wellness neodmyslitelně patří jídlo. Objednáte si ho nebo uvaříte? To necháme na vás a na vašich kulinářských schopnostech. Jídlo si ale připravte dopředu. K wellness patří hlavně zdravé jídlo, tak zkuste nějaký nový zdravý recept. Už dlouhou dobu chcete změnit své stravovací návyky? Využijte váš odpočinkový den jako startovní čáru pro nový způsob stravování. Uvidíte, že zdravější strava vám pomůže se cítit lépe.
  4. Myslete na maličkosti. Připravte si vůně, osvětlení, oblíbený film, vypněte si telefon a dejte o svém odpočinku vědět svým blízkým. Znáte to, když vám někdo zavolá v neděli ráno a ptá se jestli vás nevzbudil a vy se zalepenýma očima odpovídáte, že ne? Na takové hrdinství není prostor, na svůj odpočinek máte plné právo.
    Jestli se někam chystáte (třeba do bazénu), připravte si oblečení a věci, které si berete s sebou, nestresujte se maličkostmi.

Tohle jsou samozřejmě pouze doporučení. Jak říkáme, nestresujte se, takže pokud vám cokoliv ze seznamu nesedí, udělejte to po svém. Při vašem odpočinkovém dni jste vy ta nejdůležitější osoba.

 

I zdravější strava vám pomůže cítit se lépe. Změňte své stravovací návyky.

 

Práce není zajíc, ta vám neuteče

Víte, co vás stojí nejvíce energie? Není to práce, rodina ani sport. Je to přemýšlení. Neustálé myšlenkové promítání činností, které musíte nebo chcete udělat, vás brzdí v kvalitním odpočívání.

Pokud nechcete přibírat, je důležitá denní rovnováha mezi přijatou a vydanou energií. S mentální rovnováhou je to stejné. Pokud budete energii pouze vydávat při práci, stres se na váš mozek nabalí stejně rychle jako tuky kolem pasu. Pravidelné dobíjení baterek při odpočinku je pro dlouhodobé fungování zásadní.

Je samozřejmě pochopitelné, že si z práce přinášíte spoustu myšlenek nebo nedodělané práce. Pokud to tak je, tak si tyto věci sepište (jestli na papír nebo do telefonu necháme na vás) a zavřete do šuplíku. Vyndejte je, až budete pořádně odpočatí.

 

Relaxujte a buďte zdraví a v psychické pohodě.

 

Odpočívat už musíte sami

Je dobré si říct, jak začít, jak zapomenout na stres a jak vlastně k odpočinku přistoupit. Možná si celou dobu říkáte, že je to jenom odpočinek a ne žádná věda. Je to ale stejné jako třeba se cvičením. Pokud necvičíte pořádně, nemá to žádný efekt.

Další paralela se cvičením se nabízí v případě sparing partnera. Někdo rád cvičí sám se sluchátky na uších, ostatní může motivovat právě sparing partner. Pokud si rádi povídáte a kafe s přáteli je pro vás formou odpočinku, zvažte, jestli nechcete odpočívat ve dvou nebo více lidech společně.

Pokud jste ale spíš introverti a od lidí si potřebujete sem tam odpočinout, doporučujeme poslat někam na výlet i partnera.

Nikdo vám neřekne přesný návod na správný odpočinek, protože každému sedí něco jiného. Musíte si vybrat, co vám vyhovuje. S jistotou ale můžeme říct, že nejlepší způsob odpočinku je takový, který udělá i něco pro vaše tělo.

Pro někoho může být skvělý odpočinek protahování těla při józe, pro jiného tři saunovací cykly, pro dalšího obojí.

 

Relaxujte v masážní koupeli a nechte se namasírovat masážními proudy ve vířivce.

 

Ve vířivce se odpočívá lépe než ve vaně

Důležitou roli při odpočinku hraje i prostředí, ve kterém odpočíváte. Samozřejmě se můžete skvěle zrelaxovat v horké vaně a potom odpočívat na pohovce. Zkuste si ale představit, že vanu vyměníte za masážní koupel ve vířivce a odpočinek na pohovce za zdravé prohřátí organismu v sauně.

Jestli si chcete vaše chvíle relaxace trochu vylepšit, podívejme se, jaké jsou vaše možnosti:

  • Sauny. Intenzivní prohřátí organismu dodá chvílím vašeho odpočinku grády. Sauny už dávno nejsou součástí pouze přepychových vil. Např. infrasauny s rozměry 1m2 se vejdou i do menších bytů.
  • Parní lázně. Pokud preferujete nižší teplotu, vyšší vlhkost a ozdobné mozaiky místo dřevěných lavic, jsou pro vás ideální parní lázně.
  • Vířivky. Co může být lepšího po celodenní námaze, než se naložit do horké vody a nechat se masírovat vodními proudy? Podle toho, kolik máte místa, si vyberte hydromasážní vanu nebo vířivý bazének - whirlpool
  • Bazény. Představte si, že dokonalý odpočinkový den prokládáte osvěžujícími tempy ve vlastním bazénu v zimní zahradě.
  • Odpočívárny. Kde můžete zažít lepší odpočinek než v odpočívárně :). Po sauně, vířivé koupeli nebo parní lázni si tělo zaslouží chvíli na vstřebání blahodárných procedur. Z pohodlných lehátek se vám za zvuku příjemné relaxační hudby nebude chtít vstát.
  • Solární louky. V solární louce nejste zavřeni do žádného boxu. Na pohodlném lehátku si užíváte koupele v záři slunečních paprsků. Díky působení 4 zářičů se vám dostane rovnoměrného a přirozeného opálení.

Nezáleží na tom, jestli preferujete pohodový odpočinek na gauči u oblíbené knížky, vyluštíte si sudoku nebo budete cvičit jógu. Navázat na tyto činnosti wellness procedurami je vždy příjemné. Nezapomeňte ale, základem je čistá hlava.

zpět

Víte, že...

Víte, že parní lázně si můžete nechat postavit prakticky v jakémkoliv designu? Stačí jen vaše fantazie a spolehlivá realizační firma. Parní lázeň tak můžete mít v antickém, tureckém, asijském či tropickém stylu včetně nejmenších detailů.

Galerie zajímavých realizací firmy Eurobalneo – Wellness, finské sauny, infrasauny, whirlpool, solária...Deset let zkušeností ve wellness

Naše webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.
Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace.