EuroBalneo je součástí skupiny WellnessVision.

Nacházíte se   EUROBALNEO s.r.o.   //  Novinky

Novinky

Nová zařízení v naší nabídce, poslední trendy z veletrhů, odborné články i saunové kabiny za akční ceny. Pravidelně vám přinášíme výběr těch nejzajímavějších zpráv, událostí a akcí ze světa wellness, regenerace a lázeňství. Pohodlně se usaďte a přečtěte si články, ze kterých na vás dýchne pohoda a uvolnění!

25. dubna 2017

Kompletní průvodce světem wellness pro ženy

Žijeme ve světě genderové rovnosti, ve světě wellness to ale tak úplně neplatí. Zatímco muži mohou kdykoli kamkoli, ženy by se v určitém období měly vyhnout sauně a zajít do vířivky. Nebo naopak.

Už jste někdy slyšeli, že mají ženy wellness radši než muži? Nenechte se zmýlit, taková tvrzení nemají s pravdou nic společného. Wellness procedury pečující o tělo i ducha má v oblibě každý, komu záleží na jeho zdraví. Bez ohledu na pohlaví.

Ženy by se však právě s ohledem na své zdraví měly zamyslet nad vhodností některých procedur. A to zejména v souvislosti s:

  • menstruačním cyklem,
  • těhotenstvím,
  • kojením.

Nemusíte se bát složitých pravidel a počítat plodné a neplodné dny. Stačí jen pochopit, jak funguje ženské tělo a jak na něj působí sauna, parní lázeň nebo třeba vířivka.

Na konci článku najdete také praktickou tabulku, ze které poznáte, kdy se jakým wellness procedurám vyhnout a kdy se jich bát nemusíte.

Wellness procedury pečují o tělo i ducha.

 

První pravidlo je nejdůležitější

Vždy poslouchejte a vnímejte své tělo – dá vám najevo, co zrovna potřebuje a co mu momentálně nesvědčí.

Pro některé ženy je premenstruační syndrom neznámý pojem, jiné se každý měsíc svíjí doma v bolestech. A zrovna tak některé ženy nedají v tomto období dopustit na návštěvu sauny, zatímco pro jiné je to představa jako z hororu.

První nápovědou jsou pocity, druhou může být i fyzická bolest. Pokud se vám náhle v sauně zamotá hlava nebo vás ve whirlpoolu zaskočí bolest břicha, proceduru ukončete. Wellness je o psychické a fyzické pohodě, ne o překonávání vlastních možností.

 

Premenstruační syndrom: dopřejte si odpočinek

Premenstruační syndrom (PMS) se objevuje poslední týden před menstruací a trápí až 80 % žen. U každé má jiný průběh, mezi nejčastější fyziologické příznaky ale patří:

  • bolest hlavy a prsou,
  • zhoršení stavu pleti a vlasů,
  • otoky a nadýmání.

Mnoho žen se ale shodne, že fyzická nepohoda je nesrovnatelná s tou psychickou. Ženy jsou při PMS často unavené, depresivní, úzkostné nebo naopak podrážděné a agresivní.

Wellness v tomto období může přinést potřebné zklidnění a úlevu. Blahodárně působí zejména jakékoli teplo – pokud je na vás sauna příliš agresivní, vyzkoušejte infrasaunu. Není v ní tak vysoká teplota a prokazatelně pomáhá proti bolestem hlavy, svalů a kloubů. Infračervené paprsky navíc fungují podobně jako ty sluneční a jak známo, sluneční svit zlepšuje náladu. Proto je vhodné i solárium.

Ideální je doplnit pobyt v teple aromaterapií. Nakapejte na výparník v sauně pár kapek meduňkového nebo levandulového éterického oleje a užívejte si relaxaci v příjemné vůni.

Zahřát se můžete také pohybem. Vhodné jsou ale klidnější sporty jako například jóga nebo plavání. Když si zlehka zaplavete a potom si užijete relaxaci ve vířivce s příjemně teplou vodou, nemá PMS šanci.

Ženy a wellness: teplo pomáhá i ohrožuje

 

Menstruace: pozor na vysoké teploty

Na rozdíl od týdne před menstruací, kdy se žádné wellness aktivitě nemusíte vyhýbat, je období menstruace přísnější. Ženy by se v této době obecně, a v prvních dnech především, měly vyhýbat vysokým teplotám. Teplo totiž zvyšuje prokrvení už tak prokrvených orgánů a menstruace tedy může být silnější a tím pádem i bolestivější.

Obecně se tedy menstruujícím ženám nedoporučuje sauna, některé na ni však nedají dopustit. Pro ty je ideální domácí sauna, kde mají kontrolu nad hygienou a nemusí se stresovat kvůli možným nepříjemnostem s tampóny.

Z důvodu možných infekcí se ženám nedoporučuje ani návštěva veřejného bazénu, whirlpoolu nebo parní lázně. Velmi příjemná je ale relaxace v soláriu nebo lehké cvičení.

 

Těhotenství: plavání je jistota

V období menstruace saunování nedoporučujeme, v těhotenství ho přímo zakazujeme. Zejména v prvním trimestru, kdy jsou ženy i miminka nejzranitelnější.

Pokud jste na saunování zvyklá, v druhém a třetím trimestru s ním můžete opět začít. Přizpůsobte ale pobyt v sauně svému stavu a vždy seďte na spodní lavici, kde je nejnižší teplota. Pro jistotu se ale o saunování poraďte se svým gynekologem.

Těhotné ženy by se totiž obecně měly vyhýbat pobytu v prostředí s vyšší teplotou než 38 °C. Kromě sauny jsou tak zapovězeny i infrasauny a parní lázně. Jestli jste zvyklá na domácí koupele plné horké vody, budete se muset na čas rozloučit i s nimi.

Naopak plavání v klasickém bazénu je více než vhodné. Uleví namáhaným zádům i nohám, nadnáší bříško a je příjemně relaxační. Když si navíc dopřejete speciální masáž nebo jógu pro těhotné, bude vaše těhotenské wellness dokonalé.

Wellness je o psychické a fyzické pohodě, ne o překonávání vlastních možností.

 

Kojení: buď, a nebo

Pro milovnice tepla opět nemáme dobré zprávy. Vyšší teploty vody i vzduchu mají na kojící ženy dva možné efekty a ani jeden není pozitivní:

  • mohou zastavit kojení,
  • nebo naopak podpořit laktaci.

Například v sauně tak můžete přijít o mléko a v parní lázni naopak riskujete nepříjemnou nehodu s vytékajícím mlékem. Nebo naopak. Pokud nekojíte, je pro vás ideální domácí sauna nebo pára, kde podobné nehody nemusíte řešit.

 

Ženy a wellness: teplo pomáhá i ohrožuje

Nejproblematičtější na celém tématu žen a wellness je teplo. Vysoké teploty podporují prokrvenost tkání i laktaci, čímž mohou zkomplikovat menstruaci a kojení. Pokud pravidelně chodíte do sauny nebo infrasauny, je pravděpodobné, že na vás teploty takový efekt mít nebudou, i tak byste ale měla zvolnit během těhotenství.

Teplá (a) chlorovaná voda ve veřejných bazénech a whirlpoolech zase podporuje infekce močových cest nebo vaginální mykózy. Jestliže na ně trpíte, ale nechcete se o relaxaci ve vodě připravit, používejte ve veřejných zařízeních tampóny, i když právě nemenstruujete.

Pokud máte doma vlastní wellness, podobné problémy samozřejmě řešit nemusíte. Relaxujete kdykoli chcete s perfektním přehledem o hygieně a se 100% vládou nad teplotami. Odpadá i stres s tampóny nebo možnými úniky mléka.

 

Kompletní průvodce v tabulce

Na závěr jsme pro vás vhodné a nevhodné procedury během všech období shrnuli do přehledné tabulky.

Sauna Infrasauna Parní lázeň Whirlpool Bazén
PMS
Menstruace X X X X
Těhotenství (1. trimestr) X X X X
Těhotenství
(2. a 3. trimestr)
~ ~ ~ ~
Kojení ~ ~ ~ ~

✔ = vhodná procedura, X = nevhodná procedura, ~ = záleží na vás a vašem lékaři.

 

Informace v tabulce rozhodně nejsou závazné. Důležité je se nepřeceňovat a v kterémkoli období poslouchat své tělo. A pokud máte jakékoli pochybnosti, tak i vašeho lékaře. Zejména v těhotenství by měl vědět, pokud se chystáte do sauny nebo parní lázně.

zpět

Víte, že...

Víte, že parní lázně si můžete nechat postavit prakticky v jakémkoliv designu? Stačí jen vaše fantazie a spolehlivá realizační firma. Parní lázeň tak můžete mít v antickém, tureckém, asijském či tropickém stylu včetně nejmenších detailů.

Galerie zajímavých realizací firmy Eurobalneo – Wellness, finské sauny, infrasauny, whirlpool, solária...Deset let zkušeností ve wellness

Naše webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.
Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace.