EuroBalneo je součástí skupiny WellnessVision.

Nacházíte se   EUROBALNEO s.r.o.   //  Novinky

Novinky

Nová zařízení v naší nabídce, poslední trendy z veletrhů, odborné články i saunové kabiny za akční ceny. Pravidelně vám přinášíme výběr těch nejzajímavějších zpráv, událostí a akcí ze světa wellness, regenerace a lázeňství. Pohodlně se usaďte a přečtěte si články, ze kterých na vás dýchne pohoda a uvolnění!

10. prosince 2015

Máte rádi teplo, ale neradi se potíte? Zkuste infrasaunu

Zatímco klasické saunování je známé stovky let, infrasauna je žhavá novinka. Oba typy saun fungují na jiném principu, každému proto vyhovuje jiný. Zjistěte, jaké jsou hlavní rozdíly.

V klasické sauně byl asi někdy každý, infrasauna je ale pro většinu lidí jedna velká neznámá. Pokud ale uvažujete o zařízení domácího wellness, byla by škoda přejít nabídku infrasaun jen proto, že je neznáte.

 

Jak funguje finská sauna

Hlavní součástí finské sauny je topidlo, které se nahřívá zhruba 30-45 minut a poté dřevěnou kabinu vytopí až na 100 °C. Vysoké teploty a suchý vzduch podporují pocení a saunování tak přispívá k detoxikaci a posílení organismu.

Právě kvůli vysokým teplotám je ale maximální doba pobytu v sauně 10 minut. Poté následuje prudké ochlazení (ideálně ponořením do ledové vody) a opakování cyklu. Ideální je, když cyklus saunování a ochlazení zopakujete 2-3x.Důležitou součástí je ale také následný odpočinek.

Kromě sauny byste tak v domácím wellness měli počítat i s odpočívárnou a prostorem pro ochlazovací bazén nebo sprchu. Místnost, ve které stojí sauna má také vyšší nároky na odvětrávání.

 

Jak funguje infrasauna

Na rozdíl od klasické sauny, infrasauna nemá topidlo, ale infračervený zářič. Neléčí tedy teplem, ale spíše světlem. Zářič kabinu vytopí na 30-60 °C, takže se v ní tolik nepotíte, ale například hubnutí podpoří více než pobyt v klasické sauně.

Je to díky infračerveným paprskům různých pásem, které prohřívají tělo na několika úrovních. Některé se zastaví na povrchu a působí relaxačně, další proniknou do horní kůže a některé až do podkoží. Díky tomu pobyt v infrasauně uvolňuje svalstvo a je skvělý i na klouby.

V infrasauně můžete strávit až 30 minut a pak se jen osprchujte vlažnou vodou. Infrasauny s moderními zářiči jsou roztopené ihned, takže nemusíte čekat a můžete si blahodárné účinky infračerveného záření dopřát třeba ráno před prací. Infrakabina navíc může stát kdekoli.

 

Saunu nebo infrasaunu?

Záleží jen na vás. Pobyt v infrasauně je šetrnější, takže ho mohou absolvovat i lidé, kteří do normální sauny nemohou. Infrasaunování se ale se saunováním skvěle doplňuje, takže si do domácího wellness můžete klidně pořídit obě kabiny a podle nálady je střídat.

Na závěr jsme připravili praktickou tabulku, která shrnuje základní rozdíly:

Finská sauna Infrasauna
Doba nahřívání 30-45 minut 0-10 minut
Trvání procedury max. 10 minut max. 30 minut
Způsob ochlazování prudké mezi jednotlivými procedurami vlažná sprcha po skončení procedury
Opakování procedury 2-3x 1x
Pozitivní účinky posílení organismu, detoxikace, relaxace relaxace, posílení organismu rehabilitace, uvolnění svalů po cvičení
Pro koho není vhodná lidé s vysokým tlakem a problémy s krevním oběhem, těhotné ženy, lidé s akutními záněty a kožními chorobami těhotné ženy, děti do tří měsíců, lidé s akutní virózou

V minulém článku - Seriálu o domácím wellness - jste se mohli dočíst - 5+6 důvodů, proč se vyplatí investice do kvalitní domácí sauny.

zpět

Víte, že...

Víte, že parní lázně si můžete nechat postavit prakticky v jakémkoliv designu? Stačí jen vaše fantazie a spolehlivá realizační firma. Parní lázeň tak můžete mít v antickém, tureckém, asijském či tropickém stylu včetně nejmenších detailů.

Galerie zajímavých realizací firmy Eurobalneo – Wellness, finské sauny, infrasauny, whirlpool, solária...Deset let zkušeností ve wellness

Naše webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.
Používáním tohoto webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace.